In het 'NU' versus 'Plannen'

Met het herfstweer van nu lijkt het alweer lang geleden dat we nog een heerlijke zomerse dag hadden. Feitelijk is het pas een paar weken geleden.

In elk geval was het late, mooie nazomerweer de reden dat we nog een lekker stuk gingen fietsen. Een nieuwe hobby dus de benen en de conditie blijven nogal eens achter bij het enthousiasme. Hetgeen bij mij resulteert in een vuurrood hoofd. Maar ook een heerlijk leeg hoofd waarbij de lichamelijke inspanning juist rust geeft om over zaken te reflecteren.

Ik 'worstelde' namelijk al langer met de (schijnbare?) tegenstelling tussen vooral in het moment -in het nu- leven, dingen laten ontstaan en vanuit je hart 'zijn', in plaats van steeds bezig zijn met de toekomst. Dat voelt als correct en toch bleef er iets knagen. Want van de andere kant zijn er de verhalen dat je doorzettingsvermogen en planning, dus je hoofd, nodig hebt om je dromen waar te maken. Ook dat voelt als correct maar dan ben je weer altijd met de toekomst bezig en geniet je niet van het nu.......Toch?

Tijdens het fietsen merk ik op een gegeven moment dat ik geregeld helemaal in het nu ben. Ik suis achter Jean aan de helling af, geniet van de snelheid en ben er op dat moment helemaal niet mee bezig dat ik dadelijk weer bergop moet. Ik begin vol enthousiasme aan de heuvel, merk dan pas op dat het wel erg stroef gaat en ben daardoor te laat met schakelen waardoor het onnodig zwaar wordt. Met een vuurrood hoofd als bewijs...
Een voorbeeld waarbij wat vooruit kijken en plannen helpt. Na een paar keer zo de heuvel te zijn opgegaan, schakel ik op voorhand al terug en ziedaar... het gaat veel makkelijker om de top te bereiken. Ik volg nog steeds mijn hart, lekker fietsen, en gebruik daarbij ook mijn hoofd (planning) om dat zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Een ander voorbeeld is de route. Ik plan van tevoren thuis een route van ruim 50 km. Nog een hele uitdaging als je pas een paar weken bezig bent. We gaan op weg en halverwege ben ik nog lekker fit. Overmoedig besluiten we dus een extra lus aan de route toe te voegen. Helemaal in het nu van dat moment. Alleen, 10 kilometer en één hele lange stijle heuvel verder is er al de spijt.
Het was toch handiger geweest om het originele plan aan te houden. En de laatste kilometers naar huis, worden uiteindelijk dan ook op het tandvlees afgelegd. Ik neem mij voor om de volgende keer toch beter aan de oorspronkelijke planning vast te houden en mij minder te laten meeslepen door het enthousiasme van het moment.

Wat kan ik hier dus nu voor mijzelf als conclusie uit trekken?
Dat hoofd en hart allebei belangrijk zijn!

Dat het belangrijk is je hart te volgen, lekker te fietsen en ondertussen te genieten van de prachtige omgeving. Dat geeft rust en laat lichaam en ziel genieten.
Én dat je hoofd daarbij ook gebruiken net zo belangrijk is. Want tijdig schakelen en een goede planning, is handig als je je doel wilt bereiken.

Datzelfde geldt natuurlijk ook voor andere gebieden in je leven. Het is belangrijk te weten wat je vanuit je hart, je gevoel echt wilt, wat goed voelt en ook te genieten van wat je op dat moment al hebt. Dankbaar te zijn. Dat maakt gelukkig. Zie ook de blog daarover....
Teneinde vervolgens te bereiken wat je echt wilt, waar je gelukkig van wordt. Daarvoor is het handig om tijdig je hoofd te gebruiken. Niet om te piekeren of dagdromen maar om concrete acties uit te zetten. En wanneer je zowel je doel als je huidige moment goed kunt voelen, dan voel je ook welke stappen steeds nodig zijn om op een gemakkelijke, speelse wijze je doelen te bereiken.

Wanneer je nog niet goed weet wat je wilt in je werk, in je schoolkeuze, in je leven, dan is begeleiding daarbij wellicht handig. Of weet je wel wat je wilt maar zijn er zaken die je daarin tegenhouden, neem dan contact met ons op.

PetersJeurissen

coaching & consultancy
Maastrichterlaan 95
NL-6191 RT Beek
info@petersjeurissen.com
+31 (0)46 8886592

 

Aanmelden Nieuwsbrief